Havnekart
Abonnèr på nyheter
Kontakt oss
Bli medlem
Logg på

Vær strømbevisst i vinterkulden

Skrevet av: AT/OLB, publisert 23.11.2015

Unngå å løse ut strømsikringen til nabobåtene og deg selv.

Mange av oss ønsker å bruke strøm for å holde en liten varme i båten / unngå frost.
For å få til dette, må vi dele på kapasiteten som er tilgjengelig til havnen.

Det er ikke lengre noen problem at sikringer til enkeltbåter ryker. Her er anlegget nytt og forbedret og tåler mye.

Utfordringen er det vi kaller samtidighetsfaktoren - det at mange bruker mye strøm samtidig og som igjen fører til at hovedsikringen som forsyner flere båter (6-10 stk) faller ut.
Forts. Trykk "Les mer"

 

Råd for å unngå dette:

  • Hver båt må passe på at det ikke brukes over maks tillatt forbruk for båtplassen (for de fleste er dette ett sted mellom 500 og 1000 Watt).
  • Det må ikke brukes ovner med mer enn 500 Watt. Bruk heller flere små ovner.
  • Mange tror at en termostat gjør at det brukes mindre effekt. Dette hjelper ikke på sikringen. En ovn på 2KW (2000 W) kobler inn og ut med 2KW, som er over doblet så mye som tillatt. Det kan føre til at sikringen faller ut når termostaten kobler inn - selv om det er kortvarig.
  • 2 KW tilsvarer nesten 10 amper. Hovedsikringen som skal betjene 6-10 båter er gjerne på 20-25 Ampere (3 fase). Ergo kan 2-3 båter med en vanlig olje-/vifte-ovn ta hovedsikring om de treffer forbruket på samme fase.

Anbefaling:

  • Bruk frostvaker på 10-200 Watt. De fås billig på Biltema, Maritim og andre steder (mindre enn 200 kr for en 200W frostvakt). Vær obs på lav IP grad og «utendørs» bruk. Det bør være IP 44 i båt. Biltema sine har IP23.
  • Bruk heller flere av disse frostvaktene, enn en stor ovn. Det vil redusere faren for at hovedsikringen faller ut som følge av innkobling av stor last (effekt).
    Unngå slik å løse ut sikringen til nabobåtene og deg selv. (Selv om din egen sikring vil tåle dette, vil ikke felles-sikringen gjøre det).

Takk for at du viser hensyn til båtnaboene dine!