Havnekart
Abonnèr på nyheter
Kontakt oss
Bli medlem
Logg på

Badevann i Indre Vågen - ordfører Wirak ser endelig resultater

Skrevet av: AT, publisert 29.07.2016

Indre Vågen i Sandens har i mange år fått kritikk fra sine besøkende båtgjester for dårlige vannkvalitet. I flere år har det vært jobbet for å bedre forholdene. Nå kan endelig ordfører Stanley Wirak se resultater av flere års arbeid med saken. 
I 26. juli 2016 -utgaven av Stavanger Aftenblad blir det redegjort for arbeidets gang og videre planer.
"Lukten er borte, vannet er krystallklart og temperaturen linn. Hadde det ikke vært midt i kontor- tiden, skulle Sandnes-ordføreren gjerne tatt en dukkert, for her er det badevannskvalitet, lover han." (SA)

[Av Egil Ø. Nærland, Stavanger Aftenblad]

INDRE VÅGEN

Båtene stuer seg i Indre Vågen, alle vil ha plass i den intime, flotte gjestehavna under Blinkfestivalen.

Siden i fjor er rammen av Sandnes Brygge, kulturhuset og tribuneanlegget i Elvegata utvidet med Havnespeilet, det første bygget i Havneparken. Utendørsanlegget er praktfullt, hos Mondo kan du få det måltidet du måtte ønske.

Ren Havn snart ferdig

Og denne gangen blir det uten selskap av illeluktende stank og ufyselig kloakk.

Prosjektet Ren havn nærmer seg ferdig, 246 millioner kroner har det kostet byen så langt, 86 prosent er fullført. Når siste rør er på plass neste år, har det kostet 290 millioner kroner.

- Jeg kan ikke garantere for null utslipp dersom vi får plutselige og vanvittige nedbørsmengder, ei heller kan jeg garantere for evig, grumsfritt badevann så lenge byen er omgitt av leire, men rent er det, enda renere blir det og enda sikrere, lover ordfører Stanley Wirak.

Indre Vågen har vært et problem for Sandnes sentrum i flere tiår. Allerede på 70-tallet var havna forbundet med illeluktende kloakkstank. Selv på tur i bil rett gjennom byen, unngikk du ikke lukta.

En rekke husstander særlig knyttet til Stangelandsåna med utløp innerst inne, førte kloakkavfallet direkte i åna og ut i Vågen. Nå skal alle være på rett nett, 550 husstander i alt.

Ikke ny by med dritt i havna

- Ingenting har vært enkelt her, men vi kunne ikke slå oss til ro med at Vågen aldri skulle bli ren. Arne Norheim (H) og jeg snakket sammen da vi jobbet med planene for Havneparken og var enige om at vi ikke kunne utvikle en ny bydel med dritt i havna, forteller Wirak.

- Derfor laget vi et eget prosjekt Ren havn og satte full fart. Nå ser vi resultatet, og i 2017 er alt på plass, tilføyer han fornøyd dinglende med beina uti for en liten test.

Prosjektet Ren havn er del av et milliardprosjekt for å oppgradere delvis svært gammelt kloakknett i bygatene og ikke minst forplikte private til å knytte seg opp mot kommunale anlegg - blant annet langs nevnte Stangelandsåna.

Avtale fra 1999

Tidligere teknisk sjef i Sandnes, Odd Arne Vagle, inngikk for snart 20 år siden (1999) en forpliktende avtale på vegne av kommunen med Fylkesmannen i Rogaland om å ordne opp. Mangor Malmin (Frp) mangeårige politisk leder av Teknisk utvalg, har vært med helt fra avtalen kom i stand.

- Vi hadde et mål om full kontroll innen 2010, men arbeidet har vært så omfattende at vi fikk forlenget avtalen. Nå er målet 2017, så Malmin til Aftenbladet for tre år siden.

Nå bekrefter ordføreren at 2017 skal holde.

- Det er gjort utrolig mye arbeid for å sanere og legge nytt allerede, men ofte har det vært svært komplisert, særlig i gamle bygater. Derfor har det tatt lang tid.

Må våge å si: Vi får det til

- Til prosjektet Ren havn er det alene utført flere enn 15 delprosjektet, og fortsatt jobber vi i Langgata, Parkveien og Torggata, mens det gjenstår arbeid i Mølledalen, Slåttaveien, Lunden.

Det aller siste, nord i Parkveien, skal være ferdig i desember neste år, opplyser en kry ordfører trygg på at prosjektet blir vellykket.

- Av og til må vi våge å si det: Vi får det til! Og som regel får vi det til. Går det galt, så må vi heller innrømme det, understreker Stanley Wirak.

Endelig kan ordfører Stanley Wirak kose seg på flytebryggen og plaske i Vågen uten å frykte for kloakk rundt føttene.

KLOAKKNETTET

Sandnes har 650 km avløps- ledninger. 1-2 km skiftet ut årlig.

1969: Bestemt å gå over til separatledninger, en for regn-/ overvann og en for kloakk.

1985: Verste i indre Vågen. Installerte pumper for å få kloakken ut på dypere vann.

1999/2000: Avtale om sanering med FM.

2010: Store soner utenfor sentrum er utbedret.

2013: Storgata blir sanert.

2016: Langgata blir sanert.